top of page

HISTORIE

Oude Grenspalen tussen Belgie en Pruisen

In de buurt van Poteau staan nog diverse oude grenspalen die de grens tussen België en Pruisen, het latere Duitsland, aangaven. Deze grenspalen volgden in die tijd de verbindingsroute tussen Stavelot en Luxemburg.

 

In 1815 was deze weg een drukke handelsroute en er lagen verschillende boerderijen met herbergen langs deze route. Op dezelfde plaats waar la Borne nu gevestigd is bevond zich toentertijd ook zo'n uitspanning waar men kon eten, rusten en de paarden kon verversen.

Na de Eerste Wereldoorlog(1914-1918) werden de Oostkantons, waaronder Recht en St.Vith,aan België toegewezen.  Het effect van deze toewijzing is dat de oude grens nog altijd provinciegrens is tussen de provincie Luxemburg en Luik.

Rechts van deze grens spreekt men Duits en links van deze grens spreekt men Frans. Aangezien deze oude grens dwars door het dorp loopt worden er in dit kleine dorpje twee talen gesproken en twee verschillende kranten bezorgd.

Tweede Wereldoorlog in Poteau
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in de hele Ardennen zwaar gevochten, zo ook in Poteau. Het kruispunt in het dorp was een belangrijk verbindingspunt tussen St.Vith en Vielsalm en moest door de Amerikanen vrij gehouden worden.

Op 18 december 1944 liep een Amerikaanse eenheid in een hinderlaag van het Duitse leger op de weg tussen Recht en Poteau. Tijdens de slag rond Poteau is ook één van de meest bekende foto's van het Ardennen offensief gemaakt. Lees hier de uitgebreide beschrijving over de slag op de site Strijdbewijs. (met dank aan Pieter Jutte)

 

Na de oorlog was Poteau grotendeels verwoest en moesten bijna alle panden weer herbouwd worden. De wederopbouw van de boerderijen en woningen werd uitgevoerd door Vlamingen en gebeurde met de materialen die op dat moment voorhanden waren. Zo is ook 'la Borne' na de oorlog weer herbouwd op een gedeelte van de oude funderingen.
 

bottom of page